Uttern och vännerna

Det var en gång i Medelpad. En trollslända och en utter träffas vid en sjö. Tillsammans ger de sig i väg för att upptäcka världen.

Redan vid Himlabadets entré syns spåren av deras framfart. Vattenliv är en del av Himlabadets upplevelse. Genom sina vänner lär Himlabadets Utter ut vattenvett till alla badande barn och leker med sina kompisar.

Trollsländan vill lära sig att dyka i regnbågen. Uttern tycker mest om vatten som forsar eller att ligga på rygg och flyta. Jag är en skicklig simmare som gillar att skutta och åka kana, säger Uttern och putsar sina morrhår. Spåren av mina tassar finns överallt. Jag är en skicklig simmare som kan stänga näsborrarna när jag dyker, säger Uttern.

Välkommen till Vattenliv!

Utterns vänner i barnpoolsområdet

  • Trollsländan är den magiska kompisen som lär Uttern att se saker på andra sätt. Den lever nära vatten och skimrar i vackra färger.
  • Grodan är den busiga kompisen som lär Uttern att hoppa.
  • Laxen är den glada kompisen som lär Uttern att simma och dyka.
  • Regnbågen förbinder vattnet med himlen. Här är plats för Utterns fantasi. Det finns en glittrande guldskatt på botten av regnbågens slut.
  • Lövet är Utterns viloplats där den hämtar igen sig efter allt bus.
  • Kotten är Utterns leksak.

Inspirerad av Medelpads natur är Vattenliv Himlabadets berättelse om det element som i alla tider lockat till äventyr och avkoppling – både utomhus och inomhus.

Det var en gång, i Medelpads början, land och vatten. Landet var till stor del täckt av skog, och är det fortfarande. Vattnet var smältvatten från norr, kvarlevor från inlandsisen och ett Bottenhav, och är det fortfarande.

Till det regn och snö allt eftersom årstiderna växlar. I landskapet blir bäckar till åar som blir till älvar, delta och hav. Myrvatten, tjärnar och sjöar är blänkande ögon.

Dimmorna lättar över sjön. Det är sommarmorgon. En larv kläcks och förvandlas till trollslända. Historien upprepar sig. I cirka 300 miljoner år har trollsländor funnits och de återvänder alltid till det vatten där de levde som glupska larver.

Vår trollslända kläcks vid kanten av sjön långt inne i Medelpads djupaste skog. Ingen människa har satt sin fot här. Här härskar naturen.

Trollsländan prövar sina vingar, svirrar över vattenytan. Hit och dit, upp och ned, hit och dit igen. Det är härligt. Kanske lite tråkigt i längden. Tills den ser sin egen spegelbild krusas och bli till små vågor. Tänker ”jag är inte ensam, någon annan är här, någon simmar under vattnet”.

Det är uttern. Plötsligt dyker den upp, vädrar lite för att sedan lägga sig på rygg och njuta av morgonen. Trollsländan tar mod till sig, landar på utterns blöta nos. ”Vad säger du om att upptäcka världen?”
”Vad är du för en mygga”, svarar uttern skrattande och dyker ned under vattnet igen så att trollsländan gör ett magplask och blöter ned vingarna.

Det finns mycket lekfullhet i uttern. Den är inte lätt att få syn på, oftast är det bara spåren vi människor upptäcker. Då kan vi se hur den har skuttat, kanat och lekt vid strandkanten. Med sina simhudstassar simmar den skickligt och den kan stänga näsborrarna när den dyker. Just vår utter gillar verkligen nya upptäckter. Så trollsländans förslag låter lockande. Väldigt lockande.

”Blev du blöt? Kom så hjälper jag dig.” Uttern sträcker fram sin arm och fångar upp trollsländan i tassen.
Frågar fundersamt ”Hur menar du att vi ska upptäcka världen?”
”Du på ditt sätt och jag på mitt”, svarar trollsländan. ”Allt är en fråga om vatten. Vad vattnet är och gör. Jag ska visa dig regnbågen. Du ska lära mig att dyka i den. Jag ska fånga daggdroppar. Du ska simma i forsande vatten.”

Trollsländan fortsätter. ”Vi ska hitta en plats för vårt vattenliv. En plats som vi kan komma tillbaka till om och om igen.”

Uttern är helt övertygad och ler sitt största utterleende.
”Jag hänger med, kom då, skynda dig.”

Häng med på vattenliv du också.
Välkommen till Himlabadet!