Projekt Simma mot 90

Ett viktigt och kommunövergripande projekt drar i gång nu i höst när årskurs 3 startar sin simundervisning.

Målet är att nå 90% simkunnighet i årskurs 3 till 2026. För att räknas som simkunnig i årskurs 3 ska eleven klara 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim i en följd.

– Projektet har startats för att nå en högre måluppfyllelse i simundervisningen i årskurs 3 än vad vi nått de senaste åren, berättar Anna-Karin Nilsson som är samordnare för simundervisningen i Sundsvalls kommun.

Simkunnigheten i Sundsvalls kommun ligger statistiskt högt redan nu i jämförelse med övriga landet och dessutom har Sundsvalls kommun ett högre mål för årskurs 3 än vad flera andra kommuner i landet har.

– Simundervisningen är jätteviktig och den räddar liv, därför vill vi öka graden av simkunnighet så tidigt som i årskurs 3. Vi tror att det finns stor chans att eleverna bär med sig kunskapen och utvecklar den under mellan- och högstadiet, fortsätter Anna-Karin Nilsson.

I projektgruppen har Anna-Karin med sig Patrik Söderberg, biträdande arenachef och Ann-Sofie Backlund, simläraransvarig på Himlabadet.

– Men utan alla våra fantastiska simlärare kommer vi inte kunna nå det här målet, det är de som kommer att göra skillnaden för de barn som har svårt att lära sig att simma. Det är avgörande för resultatet att vi tillsammans med skolan identifierar var vi ska sätta in resurser och det ska vi göra genom glädje och inspiration, avslutar Anna-Karin Nilsson.

Läs mer om projektet Simma mot 90

På bilden projektgruppen från vänster Ann-Sofie Backlund, Patrik Söderberg och Anna-Karin Nilsson